През март 2020 г. прокуратурата привлече Костадинов към наказателна отговорност заради

...
През март 2020 г. прокуратурата привлече Костадинов към наказателна отговорност заради
Коментари Харесай

4 г. по-късно: Съдът оправда Костадин Костадинов за всяване на паника при пандемията

През март 2020 година прокуратурата привлече Костадинов към наказателна отговорност поради изказванието му в изявление същия месец по-рано, че въведените ограничения против Коронавирус пандемията са " агитация за отклонение на вниманието и не са в полза на жителите ". Освен това той отправил заблуждаващи изказвания за неналичия на артикули от складовете на Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси с думите:  " Там има всичко по документи, а на процедура няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено ". 

Наказателното дело против водача на " Възраждане " дълго заставам " на трупчета " поради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет. През лятото процесът беше обновен от Софийския областен съд и плануван за през днешния ден, откакто от Народното събрание потвърдиха пред съда, че Костадинов е без имунитет по съответното наказателно произвеждане. 

Според правосъдния състав обаче обвиняването на Костадинов не е правилно конструирано, тъй като е повече политическо говорене, лишено от конкретика. Също по този начин означи, че той е упрекнат по член 326 алинея 1 от Наказателен кодекс, което касае главно класическите случаи на подаване сигнали за бомби.

Съдът уточни, че няма директен предумисъл зад думите на Костадинов, защото информацията, която споделя в изявлението си, е подадена преди този момент от пиара му.

Съдът обаче означи, че в думите на Костадинов по отношение на липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на запаса има дезинформация, защото се базира на данни в медиите в предишен интервал.

Съдът оправдава Костадинов и за това, че е предал посредством съответно изказване заблуждаващи знаци за паника в народен ефир, по време на пандемията и въведеното изключително състояние.

В пледоариите си юристите Стойко Славов и Полина Велчева желаеха от съда да оправдае Костадинов. Според тях обвиняването против него е политическа поръчка. Те означиха, че изявленията на Костадинов в изявлението не е довело до всеобща суматоха в популацията и няма вредоносен резултат.

По време на днешното съвещание Костадин Костадинов не участва, както не участва и представител на Софийската районна прокуратура. Предишното съвещание по делото пък бе анулирано, тъй като водачът на " Възраждане " още веднъж не се яви. Защитникът му Стойко Славов тогава посочи, че клиентът му държал да участва, само че бил възпрепятстван от многото си служебни отговорности.

Днешното решение на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР